• Direct bestellen
  • Even terug naar…

    Sapwinkel > Blog > Blog > Even terug naar…
    Blog/Nieuws

    Even terug naar…

    Mijn verblijf in de Moulin de Pommeray

    Soms moet je even terug naar waar het allemaal begon. Drie jaar geleden was ik in de Moulin de Pommeray – Frankrijk – om een vriendin te helpen met haar Bed & Breakfast. In deze prachtige omgeving zijn mijn recepten voor de Slow-Juices en het idee voor Sapwinkel.nl ontstaan. Inmiddels bestaat Sapwinkel twee jaar en ben ik toe aan de volgende stap; het delen van mijn kennis door middel van een blog.  Schrijven is geen tweede natuur voor mij dus ik wil in deze inspirerende omgeving in de flow van blogs schrijven komen. Laat ik beginnen met mijn eigen verhaal en achtergrond.

    Na 20 jaar werkzaam te zijn geweest bij het Holland Casino was ik toe aan wat nieuws. Ik pakte mijn boeltje – met niet geheel onbelangrijk; mijn Angel juicer – en reed naar Frankrijk. Ik heb het hier ontzettend naar mijn zin gehad, ontmoette leuke mensen en was blij om weer eens fysieke bezig te zijn. Soms heb je een verandering van omgeving echt nodig om weer tot jezelf te komen en is het fijn om nieuwe mensen ontmoeten die jou kunnen inspireren met hun verhalen.

    In deze periode had ik ook mooi de tijd om de sap-recepten te ontwikkelen en uit te proberen die ik later via Sapwinkel.nl voor iedereen beschikbaar wilde stellen. Ik kon mijn creaties mooi uittesten op de gasten tijdens het ontbijt en kreeg meteen feedback. Ik wilde graag sapjes die niet uit 4 of 5 ingrediënten bestaan maar minimaal uit 8 tot 12 ingrediënten zodat ze vol zitten met verschillende voedingsstoffen en goed zijn uitgebalanceerd. Ik vond het ook belangrijk dat je suikerspiegel niet meteen omhoog schiet. En op wie kan ik dit beter uittesten dan op mezelf. Ik heb namelijk diabetes type 1. Dit heb ik op mijn 33ste gekregen en moet dus bij elke maaltijd insuline spuiten. De hoeveelheid insuline is afhankelijk van de hoeveel koolhydraten die mijn maaltijd bevat.[/vc_column_text]

    Mijn Diabetes en het reguliere voedingsadvies

    Vroeger was ik nooit echt met mijn voeding bezig. Ik at vrij weinig, nuttigde vaak pas later op de dag mijn eerste maaltijd, was slank en hield meer van hartig dan van zoet. Na de constatering van diabetes en het bezoek aan de diëtiste moest ik “beter” op mijn eetpatroon gaan letten. Ik kreeg een dieet voorgeschreven wat bestond uit ontbijt, lunch en avondeten. Zodra ik een hypo had (zeer lage bloedsuikerspiegel) mocht ik een tussendoortje in de vorm van hele snelle suikers, gevolgd door een boterham of iets dergelijks om een volgende hypo te voorkomen. Daarnaast werd me bijvoorbeeld aangeraden om light producten en in plaats van echte boter margarine te gebruiken. Ook moest ik op mijn eiwitinname gaan letten. Wat me vooral verbaasde was dat ik alles mocht blijven eten, zolang ik daar maar genoeg insuline tegenover stelde.

    Het gevolg was dat ik opeens continu met mijn voeding bezig was. Dit in de zin van ‘hoe voel ik me, heb ik weer een hypo of ik moet weer eten?’. Het maakte op een geven moment niet meer uit of ik trek had of niet, het ging om de suikerbalans. De hoeveelheid en frequentie; alles bij elkaar zorgde ervoor dat ik juist ongezonder ging eten en altijd met koolhydraten bezig was. Hierdoor kreeg ik uiteindelijk een koolhydraat verslaving. Inmiddels ben ik erachter dat het gebruik van light producten juist bijdraagt aan het ontstaan een koolhydraat verslaving. Dit ging dus allemaal dubbelop.

    Diabetes had ik dus al, maar door onder andere het gebruik van light producten en het verkeerde voedingsadvies, ging ik er juist verder op achteruit. Ik had trek in suikers en andere koolhydraten, wat ik voorheen nooit had, en kwam hierdoor in gewicht aan. Toen ik van mijn arts te horen kreeg dat afvallen moeilijker gaat met mijn diabetes was voor mij de maat vol.

    Bij mij blijft mijn koolhydraatverslaving, zoals elke andere verslaving, een valkuil. Iets waar ik vroeger geen last van had, maar mede gecreëerd heb door verkeerd voedingsadvies. Erger was het nog dat ik op een gegeven moment door de bezuinigingen op ziektekosten een goedkopere bloedsuikermeter moest gaan gebruiken. Ik merkte dat ik me steeds slechter ging voelen. Een jaar later bleek dat de meter niet goed werkte en mijn gemiddelde bloedsuikergehalte inmiddels al een jaar lang te hoog was ingesteld doordat de meter al die tijd een te lage waarde aangaf. Ik ben sindsdien insuline resistenter geworden en het is lastig om goed ingesteld te blijven.

    Ik ben ervan overtuigt dat mijn diabetes is veroorzaakt door chronische stress en dat mijn lichaam door deze stress, in combinatie met een verkeerd leefpatroon, een laaggradige chronische ontsteking heeft veroorzaakt. Dit verzwakt het immuunsysteem waardoor ziektes hun kans krijgen. Een laaggradige ontsteking vraagt veel energie van het lichaam, wat de behoefte aan koolhydraten versterkt omdat er ATP (energie) moet worden aangemaakt. Een gezondheidsprobleem is vaak niet één ding, maar bestaat uit meerdere factoren voordat het tot een ziekte komt. De basis van bijna alle ziektes is een energie verdelingsprobleem. Als dit lang genoeg aanhoud dan krijgen laaggradige ontstekingen een kans en kan ziekte ontstaan. Wat dit is en wat je er aan kan doen, daar kom ik in een ander artikel nog graag uitgebreid op terug.

    Mijn ontmoeting met detoxen en sapkuren

    Mijn partner Dick ging met regelmaat naar Turkije voor een sapkuur. Een week later kwam hij kilo’s lichter terug. Maar dat niet alleen; zijn huid glansde, zijn oogwit was witter dan wit en het belangrijkste was dat hij na zo’n kuur vol energie zat! ‘Wat een veranderingen in een weekje’ dacht ik dan..

    Geregeld vroeg hij of zo’n sapkuur niks voor mij was. Helaas moest ik daarop steeds het zelfde antwoord geven. Hoe graag ik ook een sap- of detoxkuur wilde doen, een kuur gebaseerd op alleen groente of fruit zou niet werken met mijn insuline inname. Dit zou alleen maar voor pieken in mijn bloedsuiker zorgen, waardoor de kans op een hypo weer groot is, met alle gevolgen van dien.

    Voordat ik naar Frankrijk ging was ik inmiddels alweer twee jaar bezig alles uit te zoeken en te leren over detoxen en sapkuren. Wat de juiste samenstelling van de sappen moesten zijn, zodat ik toch een beetje insuline kon gebruiken om in balans te blijven, zonder alle kanten op te schieten – wat met alleen fruitsappen wel gebeurd. Doordat ik mijn suikers kan meten en zie wat er gebeurd wanneer ik mijn sapjes drink.

    Door mijn research kwam ik er ook achter dat, door onze huidige voeding en levensstijl, het lichaam wel wat hulp kan gebruiken bij de ontgifting. Daarvoor zijn supplementen een welkome aanvulling om het lichaam te ondersteunen bij de sapkuur. Ook de voorbereiding op een sapkuur is erg belangrijk om te bepalen hoe jij je lichaam op een goede manier kan ontgiften. Mijn ambitie is dan ook al deze kennis met jullie in de blogs te delen en zo een gezond leven voor iedereen makkelijk te maken.

    Hoe ik mijzelf weer in balans heb gebracht.

    Ik ga ook wel eens van het pad af hoor, wat betreft een goed voedingspatroon. Dat geeft niets en dat hoort erbij. Belangrijker is te weten hoe je jezelf weer op het juiste pad krijgt. Één van de simpele aanpassingen die ik heb gedaan is elke dag zorgen dat ik voldoende groente en fruit binnen krijg. Dit is meer dan de aanbevolen 200gr groente. Dit gaat richting minimaal 500gr groente per dag en 2 stuks fruit. Je kunt je inname van groente verhogen door het te eten maar, nog beter, ook door het drinken van een sap. Je kunt namelijk nooit zoveel eten als er in een sap zit.

    Belangrijk is dat je bij sapjes op de samenstelling let. Als er teveel fruit (suiker) in zit wordt het namelijk juist weer ongezond. Belangrijk is dat de Slow-juice goed uitgebalanceerd is. Je moet het zien als 70-75% groente tegenover 30-25% fruit. Met name de extra toevoeging van avocado maakt het verschil. Deze verbeterd de opname van vitamine en vertraagt de opname van suikers. Dit is ook waarmee we ons van andere aanbieders onderscheiden.

    Om je levensstijl in balans te krijgen – want daar gaat het tenslotte om – gebruik ik de milde sapkuur. Sapkuren worden altijd afgeraden als je bijvoorbeeld Diabetes hebt. Ik heb de milde sapkuur ontwikkeld om zo toch een sapkuur te kunnen doen. Het verschil met een gewone sapkuur is, dat je er ook 1 of 2 gezonde maaltijden bij eet. Wanneer je hier meer over wilt weten kun je kijken op de site onder het kopje ‘Milde Sapkuur’, of mij een mailtje sturen met je persoonlijke vragen naar contact@sapwinkel.nl. Bij gezondheidsklachten en/of –problemen, zoals in mijn geval, raden we altijd aan om eerst even te overleggen met de behandelend arts.

    Mijn studie

    Sapwinkel.nl draait nu twee jaar en groeit gestaag. Behalve dat ik het druk heb gehad om Sapwinkel.nl te laten groeien, ben ik ook een aantal opleidingen gaan volgen om mijn kennis over voeding en het menselijk lichaam verder te vergroten. De opleidingen die ik de afgelopen jaren heb gedaan zijn Orthomoleculaire voedingsleer en gezondheidsleer volgens de KPNI richtlijnen. Op dit moment ben ik bezig met de opleidingen Evolutieleer en KPNI-1 en volgend jaar start ik de KPNI-2 (wat staat voor: klinische, psycho, neuro, immunologie). Bij deze opleidingen gaan we op zoek naar de oorzaak van de oorzaak van de oorzaak. Wij draaien als het ware de film terug om te kunnen achterhalen waardoor nu werkelijk de ziekte is of een klacht is ontstaan. Wij kijken daarbij niet alleen naar het verband tussen klacht en voeding, maar ook naar de relatie tot je mindsetting en je sociale leefomgeving. Wij kijken naar het verloop van de klachten maar ook naar bepaalde stress factoren in het leven en zelfs naar de klachten of ziektebeelden van ouders en voorouders.

    Mijn blog

    Dus ik zit nu hier, in het mooie Frankrijk, druk bezig met het schrijven van blogs. Nu moeten jullie weten dat schrijven niet echt mijn hobby is. In het casino was ik meer aan het rekenen dan dat het nodig was om te schrijven. En zoals je misschien weet “ if you don’t juse it you lose it.” Dit geld echt voor alles. Dus vergeef me waar het fout gaat, maar wie weet komt er ook nog het schrijverstalent in mij naar boven. 😉

    De blogs die ik hier in Frankrijk schrijf gaan onder andere over detoxen, het belang van eiwitten en waarom het gebruik van bepaalde supplementen noodzakelijk is. Ik wil ook meer gaan vertellen over “Balans je leefstijl”. Dit is een project waar ik nu mee bezig ben waarbij iemand die specifieke vragen heeft mij kan consulten voor meer 1 op 1 advies. Daarin zal ik meer begeleiding gaan geven, zodat een verandering van leefstijl ook echt lukt. Dat is namelijk het uiteindelijke doel! Wat ik heb gemerkt is dat veel klanten vanuit gezondheids- of leefstijlprobleem een sapkuur gaan volgen, als een kickstart van een beter en gezonder eetpatroon. Nu wordt het 21-dagen vervolgplan al aangeboden als vervolg op een sapkuur dat is een goed begin maar er is meer. Het lijkt me ook geweldig om een keer een bijeenkomst te organiseren om jullie te leren kennen en meer te vertellen over voeding en gezondheid. Natuurlijk zal ik jullie in mijn blogs up to date te houden over de ontwikkelingen in gezondheidsland, want door al die verschillende stromingen wordt het soms erg verwarrend. Ik hou van simpel, overzichtelijk en goed vol te houden. Ik geloof dat je met de juiste voeding veel kunt bereiken qua gezondheid. Goede voeding laat je niet alleen krachtiger voelen maar zorgt ook voor een goede weerstand en ondersteund het zelf herstellend vermogen van het lichaam. Om Hippocrates te citeren “Let food be thy medicine en medicine be thy food.

    Helaas is het zo: al eten we nog zo gezond, onze voeding van tegenwoordig bevat niet meer de hoeveelheid vitamine die we nodig hebben. Een goed voorbeeld hiervan is de perzik. Om de voedingswaarde van een perzik van 40 jaar geleden binnen te krijgen, hebben we daar nu 28 perziken voor nodig. Dit verschil is gigantisch, en omdat je natuurlijk niet je hele kast vol met voedingssupplementen wil hebben staan, is balans hier ook weer noodzakelijk.

    Vroeger zei mijn moeder altijd: ‘alles waar té voorstaat is niet goed’, en ze had gelijk. Alleen de vraag is, waar begint de té? Als je dit weet kun je van alles eten, alleen de hoeveelheden en de frequentie ervan is verschillend. Een ander voorbeeld: amandelen zijn ontstekingsremmend, maar als je er meer dan 100gr per dag van eet wordt het ontstekingsbevorderend. Zo heeft elk voedingsmiddel wel zijn omslagpunt.

    Mijn passie

    Ik wilde graag met jullie delen dat ik als geen ander begrijp hoe voeding een rol in je leven kan gaan spelen en ook een verkeerde uitwerking kan hebben. Daarom ben ik al deze opleidingen gaan doen. Als eerste om mezelf te helpen gezonder te gaan leven, maar natuurlijk ook om andere te adviseren. Het gaat soms met ups en downs, maar dat hoort erbij. Anders is het leven ook maar saai. 😉

    Ik vind het een mooi proces en het heeft me veel over mezelf doen leren. Als ik geen diabetes had gekregen was ik waarschijnlijk nooit gaan doen waar nu mijn passie blijkt te liggen.

    Zoals je misschien hebt gemerkt wil ik een hoop informatie met jullie delen. Tijdens mijn verblijf hier in de Moulin heb ik, naast het schrijven, ook de puntjes op de i gezet aangaande mijn “intermittent lifestyle”. Je hebt misschien al gehoord van intermittent fasting, maar dat is slechts een onderdeel van een intermittent lifestyle. Deze simpele aanpassingen in je leefstijl hebben een groot voordeel voor je gezondheid. Dit word dan ook het eerst volgende onderwerp van mijn Blog, want je leefstijl in balans begint met een intermittent lifestyle.

    Hopelijk hebben jullie dit artikel met net zoveel plezier gelezen als ik het heb geschreven. Mocht dat het geval zijn, dan zou ik het ontzettend leuk vinden als je het deelt met je vrienden op Facebook, andere social media of tijdens het gezamenlijk genieten van een sapje met vrienden. Mijn doel is zoveel mogelijk van mijn kennis met mensen te delen en jij kunt daar op die manier bij helpen.

    Alvast bedankt en tot snel!

    Gezonde groet,

    Pammela

    [/vc_column][/vc_row]
    Delen!
    Facebook
    Facebook
    Pinterest
    Pinterest
    Instagram

    Winkelmand

    Anderen kozen ook:

    Sapwinkel beoordelingen